Ost er et fødemiddel lavet af mælk fra forskellige dyr ved at syrne den med osteløbe eller mælkesyrebakterier. Det meste ost i Danmark fremstiles af mælk fra køer, men der kan også anvendes mælk fra andre dyr som bøfler, geder og får.
DANBO er en dansk ost og den mest udbredte ostetype herhjemme. Danbo betegnes af Føde-varestyrelsen som "Danmarks nationalost". Det er en mild, let syrlig ost, der fremstilles af komælk. | |
PECORINO (af italiensk pecora 'får) er en italiensk ost , der oprindeligt blev lavet af ren fåremælk . I dag findes der også billigere varianter, der indeholder komælk eller gedemælk . | |
ROQUEFORT er en blåskimmelost opkaldt efter den franske by Roquefort-sur-Soulzon. Roquefort-ostens historie kan spores tilbage til år 79 e.Kr. |
Har et ergonomisk formet håndtag for at sikre perfekt håndtering. Bladet er lavet af rustfrit stål af høj kvalitet med huller, så osteskiverne holder sig ikke til bladet. Ostekniven har en beskyttelsesdæksel, der nemt kan trækkes op, når den ikke er i brug.
Ost opdeles i typer afhængig af vandindholdet i den fedtfri ostemasse. Der er 5 ostetyper: hård ost, skæreost, halvfast skæreost, blød ost og friskost. Vandindholdet i ost siger noget om hvor fast eller blød en ost er. Jo højere vandindhold, jo blødere og mere cremet er osten. Ved lang modning fordamper mere vand. Osten bliver fastere og og smagsnuancerne udvikles.